7 geweldige feiten over je ogen

Je ogen zijn super bijzonder, het zijn een van de enige delen van het lichaam waar zoveel processen tegelijkertijd aan de gang zijn. Er zijn dan ook super veel feitjes over de ogen te vertellen. Voor jou hebben we de top 7 feitjes over je ogen op een rijtje gezet.

  1. Kleur van je ogen

De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in je iris. Dit is dus ook de reden dat zoveel mensen zoveel verschillende kleuren ogen hebben, niemand zijn hoeveelheid melanine in de iris is gelijk. Vaak is het zo dat je dezelfde kleur ogen als je ouders hebt, dit komt omdat de hoeveelheid melanine in het DNA vastgelegd ligt. Bruine ogen hebben meer melanine, blauwe ogen hebben het minste melanine.

 

  1. Mensen met blauwe ogen

Heb jij blauwe ogen? Zo ja dan ben je best wel een beetje speciaal. De kleur blauw voor de ogen is namelijk nog helemaal niet zo heel erg oud, tot ongeveer 6 tot 10 duizend jaar geleden had iedereen nog bruine ogen. Als je dan ook blauwe ogen hebt dan ben je een verwant met de eerste mens die ook blauwe ogen had.

 

  1. Prikkels in de ogen

Je ogen bestaan uit heel veel soorten prikkels en zenuwen. In je ogen zitten dan ook 107 miljoen prikkels die gevoelig zijn voor licht, deze zorgen ervoor dat je overdag en s’nachts nog gewoon kunt kijken. 7 miljoen van deze prikkels helpen je om kleur en detail te zien, de andere 100 miljoen zorgen ervoor dat je beter in het donker kunt zien. Dit komt nog van vroeger uit, helemaal terug naar de prehistorie.

 

  1. Goede ogen

Waarschijnlijk ben je ooit wel eens naar de oogarts geweest, wist je dat je goede ogen hebt als je van minimaal 20 feet nog een letter kan lezen? Dit is dan ook de manier die oogartsen gebruiken, je moet dan naar een vel kijken met allerlei verschillende tekens en letters. Als je dat van die afstand nog kan lezen dan is er helemaal niks aan de hand met je ogen.

 

  1. Omgekeerd beeld

Er is ooit een onderzoek geweest naar een omgekeerd beeld, men moest een bril omdoen die heel je zicht omdraaide. Wat bleek nu, na verloop van tijd maken je hersenen zelf de switch en kun je alles weer gewoon normaal bekijken. Na een paar dagen zie je de wereld dus niet meer op zijn kop

 

  1. Veel knipperen

De mens knippert ontzettend veel op een dag, dit doet het oog om vochtig te blijven. Als je dan ook niet zo knipperen dan zouden je ogen geheel uitdrogen. De mens knippert gemiddeld 17 keer per minuut, dat is bijna 5.2 miljoen keer in een heel jaar!

 

  1. De snelste spier

Een keer knipperen duurt gemiddeld 100 tot 150 milliseconden. Vandaar dat het ook de meest snelle spier in het menselijk lichaam is. Niet voor niets dat de uitdrukking geld in het Engels: In the blink of an eye. Het gaat zo snel dat je dan ook bijna niemand zal zien knipperen.

Geblinddoekte vrouwLachende vrouw op een berg