Monovisie (leesbril correctie)

Monovisie is een methode waarmee ouderdomsverziendheid (presbyopie) behandeld kan worden. De arts zorgt ervoor dat u met één oog goed in de verte kunt kijken en met het andere oog goed dichtbij.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Als u last krijgt van ouderdomsverziendheid zult u merken dat u boeken, tijdschriften en kranten steeds verder van u af gaat houden om ze te kunnen lezen. Tijdens bezigheden als lezen, schrijven of handwerken kunt u hoofdpijn, vermoeidheid of vermoeide ogen krijgen. Ouderdomsverziendheid verschilt van bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen omdat deze oogafwijkingen te maken hebben met de vorm van het oog of de oogbol en worden veroorzaakt door factoren, zoals erfelijkheid.

Bij ouderdomsverziendheid speelt de vorm van het oog geen rol. Men denkt dat het ontstaat doordat de ooglens bij het ouder worden geleidelijk zijn flexibiliteit verliest. Deze veranderingen worden veroorzaakt door eiwitten die de lens na verloop van tijd harder en minder elastisch maken. Ook de spiervezels rond de lens worden minder elastisch. Daardoor heeft het oog meer tijd en kracht nodig om dichtbij scherp te kunnen zien.

Monovisie

Onze hersenen zijn continu bezig met het verwerken van informatie die zij van onze zintuigen doorkrijgen. Ook visuele informatie die onze ogen aanleveren, wordt daarbij verwerkt. Bij Monovisie ziet het ene oog dichtbij scherp en het andere oog juist veraf. De ogen geven dus verschillende beelden door. De hersenen kiezen per situatie een beeld dat het meest geschikt is voor de afstand waarop u kijkt.

De hersenen moeten wennen aan Monovisie om scherp te kunnen zien op de verschillende afstanden. Voor de meesten kost die aanpassing twee tot vier weken. Sommige mensen kunnen niet wennen aan Monovisie. Daarom adviseren wij om Monovisie uit te proberen. Dit kunt u doen door 2 weken een bril of contactlenzen te dragen met Monovisie-sterktes. Onze arts kan u helpen om de juiste sterktes te kiezen.

Werkwijze

monovisie dichtbij visie

Niet dominante oog (-1.5 D)

Uw niet dominante oog zal gecorrigeerd worden om dichtbij scherp zien.

monovisie zicht op afstand

Dominante oog (0.0 D)

Uw dominante oog zal gecorrigeerd worden om veraf scherp te zien.

monovisie beide ogen

Zicht met beide ogen

Uw ogen werken als een team samen, waardoor u gecombineerd scherp ziet op alle afstanden.

Bekijk onze video’s

Meest gestelde vragen over Monovisie

Ga naar onze kennisbank voor meer veelgestelde vragen

Ontvang kosteloos de Visus brochure

Kom op uw gemak (in 110 pagina's) alles te weten over ooglaseren en de lensvervangende behandeling