Een blik op de toekomst: de ReLEx SMILE-behandeling

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking draagt een bril of contactlenzen. Slecht zicht hebben op wat voor manier dan ook is iets van alle tijden, zeker wanneer je op oudere leeftijd bent. Hoewel het CBS stelt dat niemand ontkomt aan een bril, is daar sinds 1970 een kanttekening bij te plaatsen. Sinds dat jaar bieden verschillende praktijken namelijk ooglaserbehandelingen aan, waarbij een bril of contactlenzen niet meer nodig zijn. De ontwikkelingen staan sindsdien niet stil.

De meeste ooglaserbehandelingen worden gedaan door de hoornvliesflap met behulp van de laser los te maken en vervolgens open te klappen. Echter bieden nieuwe technologische ontwikkelingen in de refractiechirurgie behandelingen waarbij dit niet meer nodig is. Behandelingen worden daardoor aangenamer en stukken veiliger. Hoe een dergelijke behandeling in zijn werk gaat, lees je in dit blog.

De ReLEx SMILE-behandeling

De misschien wel meest vooruitstrevende behandeling in de refractiechirurgie is de ReLEx SMILE-laser methode. SMILE staat voor Small Incision Lenticule Extraction en verklaart daarmee eigenlijk wat er in een dergelijke behandeling wordt gedaan. In plaats van een hoornvliesflap, wordt hier gebruikt gemaakt van een smalle incisie van twee tot vier millimeter. In feite kan er gesproken worden van een kijkoperatie.

Tijdens de behandeling wordt er een incisie gecreëerd in de periferie van het hoornvlies door middel van de femtosecond laser. Vervolgens wordt er een ultradun schijfje weefsel gecreëerd in de stroma van het hoornvlies. Dit weefsel wordt vervolgens via de incisie verwijderd. Hiermee is het wegbranden van weefsel niet meer nodig.

Veiligheid

Wat er zo vooruitstrevend is aan de SMILE-behandeling, is dat er over een periode van tien jaar bewezen is dat deze minder bijeffecten geeft dan andere behandelingen. Hiermee is deze behandeling dan ook een van de meest veilige ooglasermethoden ter wereld. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een incisie, worden alle complicaties die kunnen ontstaan bij het maken van de flap opgeheven. Zenuwen in het hoornvlies worden daardoor minder beschadigd. Ook wordt de stevigheid niet aangetast. Hierdoor zal niet alleen de klacht over droge ogen afnemen, maar is ook het herstelproces sneller.

De toekomst van refractiechirurgie

De ReLEx SMILE-behandeling is dé laserbehandeling voor de toekomst. De behandeling biedt de potentie om biomechanische stabiliteit te behouden en de incidentie van droge ogen te verlagen. De tien jaar na de behandeling geeft deze behandeling minder bijeffecten dan welke ooglaserbehandeling dan ook. De SMILE-methode biedt tevens een uitstekende voorspelbaarheid.

In de refractiechirurgie worden meermaals congressen gehouden waarbij dergelijke behandelmethoden veel aan bod komen. De meningen van artsen hierover zijn lovend. Dat het voor een groot deel de toekomst gaat bepalen staat daarmee vast. Oogarts Otto Wolters, specialist bij ons, past al jaren deze methode toe en heeft over deze methode gepresenteerd op congressen. Als we het aan hem vragen, is deze methode de meest veelbelovende.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de ReLEx SMILE-behandeling? Wilt u weten of u in aanmerking komt, of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Vrouw die moet niezenBril en accessoires op tafel