Wat is de mooiste oogkleur?

Bruin, blauw, groen? Welke kleur ogen heb jij? Grote kans dat je als lezer van deze blog bruine ogen hebt, aangezien bruin de meest voorkomende oogkleur in de wereld is! Heb je blauwe ogen? Dan heb jij met alle andere mensen met blauwe ogen dezelfde voorvader! Ongeveer 10,000 jaar geleden is er namelijk bij één persoon een genetische mutatie geweest waardoor de ogen blauw werden in plaats van de standaard kleur bruin. Sindsdien bestaan er dus mensen met ogen zoals jij! Heb je groene ogen? Dan ben je wel echt bijzonder! Slechts 2% van de wereldbevolking heeft namelijk groene ogen!  Wat ook kan, is dat je twee verschillende oogkleuren hebt. Al is deze kans wel super klein! Dit verschijnsel is een genetische afwijking en wordt heterochromia genoemd.

Wat bepaalt de oogkleur?
Welke oogkleur je krijgt hangt af van je genen, wat dus betekent dat je je oogkleur erft van je ouders. De belangrijkste stof die de oogkleur bepaald is melanine. De hoeveelheid melanine in je iris bepaald uiteindelijk welke oogkleur je zal hebben. Mensen met heel veel melanine hebben hele donkerbruine ogen en mensen met heel weinig melanine hebben grijze ogen. De stof melanine bepaald trouwens ook je haarkleur. Hierbij geldt hetzelfde principe als met de oogkleur; Hoe meer melanine je hebt in je haar, hoe donkerder je haar is!

Sommige baby’s worden geboren met blauwe ogen, maar naarmate ze ouder worden treedt er een kleurverandering op; de ogen worden bruin.  Dit heeft weer te maken met de hoeveelheid melanine zoals hierboven is beschreven. Bij sommige baby’s neemt de hoeveelheid melanine toe in een later stadium van hun ontwikkeling.

Verschillen bepaald door oogkleur?
Wist je dat je oogkleur iets kan zeggen over je lichaam en zelfs je persoonlijkheid? Uit onderzoek is gebleken dat mensen met blauwe ogen een glaasje meer kunnen drinken dan mensen met bruine ogen. Mensen met blauwe ogen zouden namelijk beter bestand zijn tegen alcohol! Daartegenover moeten mensen met blauwe ogen zich wel beter insmeren in de zon. Zij zijn namelijk minder bestand tegen zonlicht dan mensen met bruine ogen. Ook zijn mensen met blauwe ogen gevoeliger voor licht waardoor zij wellicht sneller naar hun zonnebril zullen  grijpen dan mensen met bruine ogen.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat oogkleur zelfs effect heeft op persoonlijkheidskenmerken! Zo zouden mensen met blauwe ogen meer competitief zijn en mensen met bruine ogen zouden meer betrouwbaar.

Bij dieren komt de blauwe oogkleur maar bij één dier voor, namelijk bij de zwarte maki! Het zijn prachtige diertjes en met de blauwe oogkleur zijn ze al helemaal een genot om naar te kijken, vind je niet?

Oogkleur kun je voorgoed veranderen!
Wat is de mooiste oogkleur? Omdat de oogkleur bruin dominant is, komt deze oogkleur bij zeer veel mensen in de wereld voor. Blauwe en groene ogen zijn dus zeldzaam en wat zeldzaam is wordt vaak gezien als ‘‘mooier’’.

Dat je kleurcontactlenzen hebt en daarmee je oogkleur tijdelijk kunt veranderen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat je door middel van een laserbehandeling je oogkleur permanent kunt veranderen? De laserbehandeling is alleen mogelijk voor mensen die hun bruine ogen willen inruilen voor blauwe ogen. Door de laserbehandeling wordt de structuur van het pigment in je iris veranderd. Het nadeel van de laserbehandeling is dat het proces niet meer terug te draaien is.

Nu is het aan jullie! Zou jij je oogkleur willen veranderen?  En kloppen de hierboven genoemde persoonlijkheden die worden gekoppeld aan jouw oogkleur? Deel je reacties en/of opmerkingen!

dokteren man en vrouw