Last van Droge ogen? Dit Kun Je Doen

Droge ogen

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar last van droge ogen. De verlaging van de luchttemperatuur heeft hier veel mee te maken. Ook wanneer je je in een droge omgeving bevindt kan je last krijgen van droge ogen. Hoe ontstaan droge ogen, wat zijn de verschijnselen en wat kan je ertegen doen? Je leest het in dit blog.

Over droge ogen

Wanneer je last hebt van droge ogen, zit er te weinig traanvocht in de ogen. Je krijgt dan last van een branderig gevoel, irritaties en vermoeide ogen. In veel gevallen ga je ook minder scherp zien. Wanneer de droge ogen langdurig aanhouden kan je last krijgen van ontstekingen van het hoornvlies.

Traanvocht wordt gemaakt door de traanklieren. Het vocht beschermt je ogen tegen uitdroging en beschadiging. Het traanvocht wordt verdeeld over de ogen door te knipperen. Maak je te weinig traanvocht aan of wordt het niet goed verspreid, dan krijg je last van geïrriteerde ogen, een branderig gevoel, soms wazig zien, het gevoel dat er zand in je ogen zit of vastgeplakte oogleden.

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen ontstaan wanneer de traanklier niet goed functioneert. De traanklier zorgt ervoor dat je ogen vochtig blijven. Wanneer deze minder traanvocht aanmaakt, zullen droge ogen het gevolg zijn. De werking van de traanklier kan veranderen door onder andere het dragen van contactlenzen, een ontsteking van (een van de) ogen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Het aanzetten van de verwarming of een airco zorgt tevens voor droge ogen. Dit door de lage luchtvochtigheid wat het veroorzaakt. Ook na een laserbehandeling heeft u vaak last van droge ogen.

Een ander veelvoorkomende oorzaak van droge ogen is staren. Dit komt door de hoeveelheid beeldschermen waar we tegenwoordig aan worden blootgesteld. Wanneer je lang naar een scherm staart, knipper je minder met droge ogen tot gevolg. Wanneer je ouder wordt, heb je meer kans op droge ogen. Ook mensen met diabetes of mensen met bindweefselziekten hebben meer last van droge ogen.

Wat kun je er tegen doen?

Gelukkig is er wat te doen tegen droge ogen. Zo is het belangrijk om regelmatig bewust te knipperen, zeker wanneer je naar schermen kijkt. Daarnaast moet je proberen om niet te wrijven in je ogen. Dit veroorzaakt enkel irritatie. Wanneer het koud buiten is en je dus de verwarming aanhebt is het belangrijk dat je huis niet te droog wordt. Je kan bijvoorbeeld een bak water aan de verwarming hangen. Vul deze regelmatig bij. Ook airconditioning kan droge ogen veroorzaken. Probeer deze ruimtes dus zo veel mogelijk te vermijden.

Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water. Veeg daarbij van buiten naar binnen. Mocht je regelmatig last hebben van droge ogen, kunnen kunsttranen uitkomst bieden. Deze oogdruppels zijn via de huisarts op recept verkrijgbaar.

Vrouw met fotocameraBesneeuwde boom