Feitjes over je ogen

Wist je dat je ogen eigenlijk ontzettend bijzonder zijn? Veel mensen staan hier niet echt bij stil, maar het is echt zo. Zo zijn er waarschijnlijk een hoop feitjes over je ogen waarvan jij niet wist dat ze bestonden. Zo is het bijvoorbeeld de hoeveelheid melanine in je lichaam die de kleur van je ogen bepaald. Dit is het hormoon wat zorgt voor bijvoorbeeld bruine ogen. Je krijgt dit meestal van je ouders, het is dus niet mogelijk dat ouders met bruine ogen een kind krijgen met blauwe ogen. De kans is dan ook groot dat je dezelfde kleur ogen hebt als een van je ouders.

Cellen en ogen

Ook is het zo dat je ogen ongeveer 107 miljoen cellen bevatten die gevoelig zijn voor licht. Deze cellen zorgen er voor dat je kunt zien, als je deze cellen niet zou hebben dan zouden je ogen altijd alleen maar zwart zien. Toch handig van het lichaam he? Deze zorgen er namelijk voor dat je diepte en detail kan zien, iets wat toch wel nodig is in het dagelijks leven. Wat je misschien ook nog niet wist is dat je visie goed is als je een zogenaamd 20/20 zicht hebt. Dit is de optimale balans voor je ogen, als je hier  van af wijkt dan is de kans groot dat je een bril zou moeten of lenzen moet nemen. Deze 20 staat voor 20 stappen van een bord, dat bord zie je altijd staan bij de oogarts.

Omgedraaid beeld

Als je brillen zou dragen met glazen die omgedraaid zijn dan zal je brein dit automatisch zelf oplossen naarmate de tijd verstrijkt, dit blijkt uit recentelijk onderzoek. Je brein kan namelijk als het nodig is gewoon je zicht omdraaien, dat is toch wel heel wonderlijk. Wat ook wel bijzonder is, is dat je ongeveer 5 miljoen keer per jaar knippert, je knippert namelijk iedere minuut ongeveer 17 keer. Je bent dus eigenlijk altijd bezig met je spieren van je ogen, ook al heb je dit zelf niet zo door. Ook is het zo dat je oog het snelste spiertje heeft in het lichaam, vandaar dat ze ook wel zeggen in oogomslag. Zo is het mogelijk om 5 keer in een seconde te knipperen, een andere spier in je lichaam zou dit echt niet kunnen. De ogen zijn dus bijzondere delen van ons lichaam, delen waarvan we altijd weer verbaast staan. Hopelijk voor jou heb je goeie ogen, maar anders kun je ook nog een bril nemen als dit nodig is. Door goeie ogen te hebben kun je elke dag weer genieten van alle wonderlijke dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven.

Bril die kijkt naar tijdschrift