Geschiedenis van ooglaseren

Het is toch wel bijzonder dat de mens zo’n goed zicht heeft. Vrijwel iedereen die geboren wordt heeft ogen waar hij mee kan zien, echter is het niet zo dat iedereen hun ogen even goed zijn. Sommige mensen dragen nu eenmaal een bril of hebben lenzen in. Voor deze mensen is er vandaag de dag echter een oplossing bedacht, dit is het laseren van de ogen. Laten we eens kijken wat nu de geschiedenis is van deze bijzondere ingreep.

De geschiedenis van de ingreep

Het laten laseren van de ogen is nog niet echt heel oud, je hebt het pas sinds de 19e eeuw in de kliniek. Het is dan ook zo dat de operatie pas veel later beschikbaar werd voor iedereen, voor de 19e eeuw was het meer een soort experiment. De Russische dokter Fyodorov heeft het mogelijk gemaakt om deze vorm van operatie voor de ogen toe te passen op de grote schaal. Hij zorgde voor een techniek waarbij je heel eenvoudig je ogen kunt laten laseren. Dit is natuurlijk steeds verder gaan ontwikkelen, na een paar jaar kwam dan ook Excimer Laser van het IBM.  Dit is de laser die we niet meer zo vaak zien.

LASIK

Dr. Stephen Trokel was de eerste persoon die de Excimel Laser toepast op een deel van het oog. De cornea zorgt voor een beschermd stukje voor de ogen, hierdoor zal je niet snel oogschade oplopen. Dr. Trokel heeft de eerste echte operatie in 1987 gedaan en in 1991 werd  LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis) gebruikt bij alle klinieken. Nu zijn de operaties natuurlijk makkelijker dan voorheen, e apparaten worden nu eenmaal steeds beter. Hierdoor zal de operatie beter verlopen.

Voordelen van ooglaseren

Het is dus zo dat het ooglaseren nog helemaal niet zo heel lang gebruikt wordt in de medische wereld. Het is dan ook bijzonder dat de ingreep nu zo ver gevorderd is, zo duurt een laser operatie nu nog maar een paar minuten per oog. Het is dan ook echt zo dat het laten laseren van de ogen voor iedereen geschikt is. De operatie doet geen pijn en het brengt eigenlijk geen risico met zich mee, ideaal dus voor de mensen die graag van hun bril of lenzen af willen. Misschien wordt de techniek alleen nog maar beter, dat zou tenslotte wel iets zijn waar Dr. Tronkel van zou dromen. Laat dus ook je ogen laseren en kom van al je zorgen af!

Zwemmen na oog laserenooglaseren Smile behandeling