Hup, aan het werk met dat luie oog!

Ik kan mij herinneren dat ik mijn broer heel cool vond en stiekem een beetje jaloers op hem was toen zijn ene oog werd afgeplakt met een sticker met dinosaurussen erop. Op mijn vraag waarom dat moest kreeg ik te horen dat mijn broer een lui oog had. De medische benaming van het luie oog is ‘amblyopie’. Ik wist toen niet wat het precies inhield en ik kan mij ook niet herinneren dat ik erover door vroeg. Nu wil ik natuurlijk precies weten wat een lui oog is en wat de oorzaken hiervan zijn.
Een lui oog op jonge leeftijd behandelen is cruciaal. Na het 8ste à 12de levensjaar hebben de behandelingen namelijk geen effect meer. Wil jij meer weten over een lui oog? Lees dan snel verder
.

Allereerst hoef je als tiener of volwassene niet bang te zijn dat je een lui ook kan krijgen. Het luie oog ontstaat in de kinderjaren en is ook alleen in de kinderjaren te behandelen. Wanneer een baby geboren wordt, is het vermogen om te zien, tot het 10e levensjaar, nog in ontwikkeling. Bij sommige kinderen echter ontstaat er een lui oog omdat een van de ogen geen goede verbinding heeft met de hersenen. Er is dus in principe niets mis met het oog zelf.

Verschijnselen
Kinderen met een lui oog kunnen niet goed zien met één oog. Wanneer zij een bril op doen, wordt het beeld er niet beter op. Dit omdat het slecht zien niets met de lens te maken heeft, maar met de verbinding tussen het oog en de hersenen. Omdat kinderen zelf vaak niet kunnen aangeven dat zij slecht zien, is het moeilijk om bij hen te constateren dat ze last hebben van een lui oog.

Oorzaken
Scheelkijken – Kinderen die scheelkijken, zien alles dubbel. De hersenen worden hier op een gegeven moment moe van en schakelen het beeld van één oog uit. Omdat één oog niet meer hoeft te kijken, verleert deze als het ware om te zien en wordt het lui.

Brilsterkteafwijking – Kinderen kunnen aan één oog een brilsterkteafwijking hebben, waardoor ze van dat oog een wazig beeld te zien krijgen. De hersenen willen dit wazige beeld niet en schakelen het oog dat slecht ziet uit. Het oog dat wordt uitgeschakeld wordt op zijn beurt weer lui.

Oogziekten
– Kinderen die een troebeling hebben van de ooglens of het hoornvlies, kunnen ook een lui oog krijgen. Hier geldt weer dat de hersenen het oog met de troebeling uitschakelen en het oog lui wordt.

Erfelijke factoren – Zijn er in de familie veel mensen die last hebben van scheel kijken, een brilsterkteafwijking of een lui oog? Dan heeft een kind groter risico om een lui oog te ontwikkelen.

Behandelingen
Het is belangrijk om de ogen van een kind een aantal keren te laten controleren bij een consultatiebureau. Wanneer er vermoedt wordt dat een kind last heeft van een lui oog, wordt deze doorverwezen naar een orthoptist of oogarts.

Afplakken goede oog – Door het goede oog van het kind af te plakken, worden de hersenen gedwongen om het luie oog te gebruiken. Hierdoor leert het luie oog weer om te zien en wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen hersteld.

Pupilverwijdende oogdruppels – Soms komt het voor dat een kind continu de pleister van het oog aftrekt. In deze situatie kunnen pupilverwijdende oogdruppels worden gedruppeld in het goede oog. Hierbij wordt het goede oog tijdelijk uitgeschakeld en wordt het luie oog gedwongen om weer zijn werk te doen.

Ken jij iemand met een lui oog?

Vrouw die getest wordt op bloeddruk