Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Dit is wat de zon écht met je ogen doet

Het is hartje zomer in Nederland. Je zal waarschijnlijk veel buiten zijn en genieten van de zon. Of dat nou bij huis is of ergens in een ver oord waar het elke dag dertig graden is. Of iets daartussenin, natuurlijk. Iedereen weet dat je goed je huid moet beschermen tegen de zon. Veel mensen weten alleen niet dat te veel zonlicht heel slecht is voor je ogen. Zo kan je hoornvlies verbranden met vervelende klachten tot gevolg. Ook versnelt zonlicht het verouderingsproces. In dit blog leggen wij uit wat de zon met je ogen doet of kan doen.

Zon op je hoornvlies

Net als onze huid, kan ook ons hoornvlies verbranden door UV-straling. Verbrand hoornvlies komt in de meest gevallen door de onzichtbare straling, zoals infrarood (warmte) en ultraviolet (UV). Wanneer je hoornvlies verbrandt zal je dat merken aan tranende, brandende ogen, hoofdpijn en tijdelijk wazig zien. In ernstige gevallen krijg je je ogen nauwelijks nog open. Licht slecht kunnen verdragen is ook een veelvoorkomende klacht. Deze klachten ontstaan door reflectie van de zon in de sneeuw en wordt daarom ook wel sneeuwblindheid genoemd. Ondanks de naam kan dit verschijnsel ook in de woestijn, op het land of op het water ontstaan.

Verbrand hoornvlies herstelt vanzelf, maar kan op de lange termijn wel schade aanrichten. Zo wordt het verouderingsproces van de ogen versneld. In de praktijk betekent dit dat zonlicht op latere leeftijd kan leiden tot staar, bindvliesontsteking of maculadegeneratie (AMD), veroudering van het netvlies met soms blindheid als extreem gevolg.

Wanneer loop je meer risico

Gelukkig kun je je ogen beschermen om deze klachten te voorkomen. Vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, dicht bij de evenaar en hoog in de bergen heb je een verhoogd risico om je hoornvlies te verbranden. Dit komt omdat dan en daar de zon het sterkste is. Ook wanneer de zon niet schijnt loop je risico. Op bewolkte dagen bereikt alsnog 50 procent van de UV-stralen onze ogen.

Om je ogen zo goed mogelijk te beschermen kun je het beste uit de felle zon blijven. Aangezien dit niet altijd haalbaar is wordt aangeraden om te investeren in een goede zonnebril met een UV-filter. Een UV van 400 in een zonnebril beschermt je ogen voor de volle honderd procent tegen straling.

Gezichtsscherpte

Toch is zonlicht ook heel belangrijk voor je ogen. Zonlicht, maar ook gewoon licht, is belangrijk voor goed zicht. Voldoende licht stimuleert onder andere de kegeltjes op je netvlies, die verantwoordelijk zijn voor scherp zicht. Hoe meer zonlicht, hoe beter je ziet. Let er maar eens op: je zal op regenachtige dagen of zonnige dagen verschil merken in gezichtsscherpte.

Om je ogen zo goed mogelijk te beschermen wordt aangeraden om een goede zonnebril met UV-filter te dragen of een hoed. Ook op minder zonnige dagen. Toch moet je ook dan oppassen met fel licht, hoe goed je zonnebril ook is. In de zon staren is nooit goed voor je ogen en zal op de lange termijn problemen veroorzaken. Wees dus voorzichtig met de zon!