Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wat knipperen doet voor je zicht

Knipperen is iets wat we de hele dag door doen, ons hele leven lang. De een knippert meer dan de ander en in sommige situaties wordt er meer geknipperd dan in andere. Zo knipperen we achter de computer veel minder dan wanneer we met iemand in gesprek zijn, en wordt er wel vijf keer zo veel geknipperd wanneer iemand liegt. Maar wist je dat knipperen ook helpt bij beter zicht? We bespreken het in dit blog.

Waarom knipperen we

Knipperen doen we niet zomaar. We doen dit om onze ogen vochtig te houden en dus uitdroging te voorkomen en om onze ogen schoon te houden. Uit recent onderzoek blijkt dat we tevens met onze ogen knipperen om onze hersenen wat rust te gunnen. Uit het onderzoek bleek, dat wanneer we onze ogen knipperen, we tijdelijk onze aandacht verliezen. Het brein wordt in die seconde even uitgeschakeld waarna onze hersenen direct weer resetten.

Totaal knipperen we ongeveer 15 tot 20 keer per minuut. Dit betekent, dat we 10% van de uren dat we wakker zijn onze ogen gesloten hebben. Tevens zijn de momenten waarop je knippert ook niet willekeurig. Wanneer we met iemand in gesprek zijn, knipperen we meestal aan het einde van de zin, en wanneer we een film kijken knipperen we meestal op de momenten wanneer er even rust is. Bijvoorbeeld wanneer een acteur uit beeld loopt of de setting verandert.

De conditie van je ogen

Knipperen verhoogt de conditie van je ogen en kan ervoor zorgen dat je beter gaat zien. Knipperen kan je niet stoppen en gebeurt natuurlijk. Iedere keer als je knippert, wordt er een vetachtige vloeistof over je oogbol verspreidt. Deze vloeistof houdt je ogen vochtig, in goede conditie en beschermt ze tegen invloeden van buitenaf, zoals stofjes in de lucht. Daarmee helpt knipperen als je last hebt van droge, pijnlijke ogen.

De oorzaak van te weinig knipperen

Veel mensen knipperen te weinig waardoor zij last krijgen van droge en pijnlijke ogen. De grootste oorzaak van te weinig knipperen is het te lang en te intensief kijken naar beeldschermen, met de computer in het bijzonder. Wanneer mensen achter de computer aan het werk zijn knipperen zij meer dan de helft minder dan mensen wie niet achter de computer werken. Bij dagelijkse bezigheden zonder computer wordt er zo’n twintig keer per minuut geknipperd. Bij computerwerk is dit vaak maar vijf keer, en gamers knipperen vaak maar twee keer per minuut.

Wanneer je een kantoorbaan hebt of veel achter de computer aan het werk bent, is het belangrijk dat je regelmatig een pauze te nemen. Een rondje lopen, koffie halen, even naar buiten gaan of even een praatje maken: je ogen krijgen rust. Ook is het belangrijk om bewust te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog zetten en niet te dicht bij je scherm te zitten.

Knipperen als oefening

Wanneer je last hebt van droge ogen of je ogen wil ‘trainen’, kan je knipperoefeningen gaan doen. Het voordeel hiervan is dat het helpt bij beter zicht en een betere conditie van de ogen. De oefeningen kan je gemakkelijk tussendoor doen tijdens bezigheden van de dag. Wel is het belangrijk dat je goed knippert. Dit betekent dat je alleen je oogleden gebruikt en niet andere spieren in het gezicht gaat aanspannen.

  1. Sluit een paar seconden je ogen en laat ze helemaal ontspannen.
  2. Knipper zes keer heel zachtjes met de oogleden.
  3. Sluit je ogen weer een paar seconden.
  4. Herhaal de oefening minimaal drie keer.

Wanneer je deze oefening een aantal keer per dag doet, zullen je ogen een betere conditie krijgen. Je zal minder last hebben van droge en pijnlijke ogen. Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt of veel naar schermen kijkt is het belangrijk dat je bewust gaat knipperen. Zo haal je het maximale uit de voordelen van knipperen.