Lensvervangende behandeling met de Catalys laser

Dankzij de Catalys Laser wordt uw lensvervangende behandeling preciezer en met betere resultaten dan de traditionele behandeling. Op deze pagina leest u wat de belangrijkste verschillen zijn.

Veilige ingreep

Een lensvervangende behandeling is één van de meest toegepaste operatieve ingrepen. Door middel van een chirurgische ingreep wordt de natuurlijke ooglens van de patiënt vervangen door een kunstlens. Deze behandeling kan bij Visus Oogkliniek op twee verschillende manieren worden uitgevoerd: met phaco emulsificatie (traditionele, handmatige techniek) of met de Catalys Precision laser system (moderne, deels lasergestuurde techniek).

Traditionele lensvervangende behandeling

De traditionele lensvervangende behandeling is één van de meest toegepaste operatieve ingrepen. De operatie wordt wereldwijd gezien als een veilige, effectieve ingreep mits hij wordt uitgevoerd door een ervaren, kundige arts.

Tijdens de ingreep maakt de oogarts kleine incisies (enkele millimeters) in het hoornvlies en bereikt via deze openingen het lenszakje. Door de oogarts wordt met uiterste precisie, handmatig een ronde opening gemaakt in het lenskapsel (Capsulorhexis). Door middel van de phaco emulsificatie techniek en ultrasone energie (geluidsgolven) wordt uw natuurlijke lens verpulverd en kan de lens verwijderd (weggezogen) worden uit het kapselzakje. Daarna plaatst de oogarts een nieuwe kunstlens in het kapselzakje en is de operatie klaar. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per oog. De incisies zijn zo klein dat deze meestal niet gehecht hoeft te worden. Na de operatie wordt uw oog ter bescherming afgedekt met een kapje.

Lensvervanging met de Catalys Laser

Wanneer u kiest voor een lensvervangende behandeling met de Catalys laser, dan wordt een deel van uw behandeling uitgevoerd met het Catalys Precision laser system. Daarbij wordt er een 3D-beeld gemaakt met geavanceerde software en innovatieve functies om de operaties nog nauwkeuriger en preciezer te laten verlopen. Er wordt een 3D-kaart van uw oog gemaakt en een individueel behandelplan opgesteld door het laserapparaat. Hiermee kan de Catalys laser de incisie en de Capsuolerhexis tot tien keer nauwkeurig uitvoeren in vergelijking tot de traditionele, handmatige techniek.

Ook met deze techniek wordt een incisie gemaakt, de lens verwijderd en wordt er een nieuwe lens teruggeplaatst. Het grote verschil is dat een groot deel van de ingreep door de Catalys™ wordt uitgevoerd. De incisies voor de Capsuolerhexis (ronde opening in het lenskapsel) worden met de laser gemaakt. Verder wordt uw natuurlijke lens in stukjes vergruisd dankzij laserstralen, waardoor deze effectiever vergruisd en verwijderd kan worden. Gezien de effectieve en doelgerichte laserstralen, wordt er minder energie gebruikt om de natuurlijke ooglens te vergruizen en treden er minder complicaties op. De oogarts hoeft dankzij een effectieve vergruizing minder handgestuurde acties met mechanische instrumenten uit te voeren tijdens de lensvervanging.

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het maken van incisies tien keer zo preciezer gaan met de Catalys laser vergeleken met handmatige handelingen. De laser maakt deze kleine incisies veel exacter qua diepte en lengte dan wanneer het met de hand gedaan zou worden. Dankzij de precieze Catalys handelingen is er sprake van een mooiere centratie van de lens en een sneller herstel.

Traditionele lensvervanging vs. Lensvervanging met de Catalys

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Traditionele lensvervanging

Er worden 2 minuscule openingen gecreeerd in hethoornvlies om de inhoud van de lens daaruit te kunnen verwijderen.

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Lensvervanging met de Catalys Laser

De Catalys laser kan een incisie maken waaruit de inhoud van de lens kan worden verwijderd.

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Traditionele lensvervanging

Met een instrument maakt de arts het kapselzakje open zodat straks de lens kan worden verwijderd

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Lensvervanging met de Catalys Laser

Met de catalys laser wordt de opening in de vorm van een cirkel gemaakt in precies de grootte die nodig is om straks de lens goed te plaatsen.

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Traditionele lensvervanging

Met ultrasone energie wordt de inhoud verbrokkelt en verwijderd uit het kapselzakje

Catalys robot gestuurde lensimplantatie stappen

Lensvervanging met de Catalys Laser

De catalys laser heeft ervoor gezorgd dat de inhoud in segmenten te verwijderen is zonder extra energie te gebruiken.

Ontvang kosteloos de Visus brochure

Kom op uw gemak (in 110 pagina's) alles te weten over ooglaseren en de lensvervangende behandeling