Nazorg SMILE

Informatie ter voorbereiding op de Relex Smile behandeling

De RelexSmile behandeling is de derde generatie laserbehandeling.  We bieden deze behandeling aan naast Intralasik en TransPrk laserbehandeling.

ReLEx SMILE is een nieuwe lasertechniek waarbij afwijkingen in het gezichtsvermogen op een niet ingrijpende manier gecorrigeerd worden. ReLEx SMILE is volledig lasergestuurd en zonder de zogenoemde flaptechniek.

De behandeling vindt altijd plaats op onze hoofdvestiging in Rotterdam.

Op de dag van de behandeling zullen meerdere mensen op hetzelfde tijdstip een afspraak hebben.

Allereerst worden uw gegevens nog een keer doorgenomen en eventueel aanvullende of extra metingen gedaan worden. Daarna krijgt u uitleg over de behandeling, deze uitleg gebeurt in groepsverband.

Hoe moet u zich op de Relex Smile behandeling voorbereiden?

Indien u zachte contactlenzen draagt, dient u deze minimaal 14 dagen voorafgaand aan de behandeling uit te laten

Indien u harde (zuurstofdoorlatende) contactlenzen draagt dient u deze minimaal vier weken voorafgaand aan de behandeling uit te laten.

Nachtlenzen dienen minimaal 6 weken voor de behandeling uitgelaten te worden.

Wij adviseren u het gebruik van omega 3-6-9 capsules op basis van visolie te gebruiken. Dit product zorgt voor een betere traanfilm stabiliteit.

Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen namelijk in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren u een dag voor de behandeling geen make-up meer te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.

U mag niet uw wimpers laten verven of nepwimpers (extensions) laten plaatsen. 4 weken na de behandeling mag u weer uw wimpers laten verven of extensions laten plaatsen.

Komt u uitgerust naar de behandeling.

Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.

Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, deze kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De ruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houdt daarmee rekening met uw kledingkeuze.

Neem uw zonnebril en pet mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht. Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. Deze lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn. Draag de zonnebril naar eigen behoefte (ook eventueel binnenshuis).

Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis. U dient een begeleider mee te nemen.

U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van de behandeling zal u gevraagd worden een informed consent te ondertekenen.

De Smile behandeling: stap voor stap.

Visus oogkliniek geeft standaard geen kalmeermiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hier om vragen.

Stap 1

U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen.

Stap 2

De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het oog gevoelloos te maken.

Daarna desinfecteert hij het oog met jodium.

De oogarts controleert nogmaals de instellingen en wijst u op het fixatielichtje waarnaar u moet kijken. Er wordt vervolgens een ringetje op het oog geplaatst. De Visumax laser zal dan in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens.

Als u tijdens dit proces knijpt met de ogen of als u uw ogen beweegt kunt u het ringetje eraf duwen. Wij zullen het ringetje opnieuw moeten plaatsen, dit heeft geen consequenties voor de behandeling.

Stap 3

De oogarts zal dit dunne stukje weefsel (lentikel) onder het hoornvlies vandaan halen door een opening van minder dan 4 mm. Er hoeft bij de ReLEx SMILE geen flap te worden gesneden. Doordat het lentikel met een minimaal invasieve procedure wordt verwijderd, verandert de vorm van het hoornvlies met als resultaat dat de lichtbrekingsfout van het oog wordt gecorrigeerd.

De oogarts zal het oog vervolgens druppelen met antibioticadruppels en spoelen met oogspoelvloeistof.

Stap 4
Na de laserbehandeling gaat u naar een kamer, waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg hoe u deze dient te gebruiken.

Stap 5
Voordat u naar huis gaat, worden de ogen nog gecontroleerd. 

Hoe lang duurt de behandeling?

De feitelijke behandeling neemt ongeveer een 15 minuten in beslag. In totaal zult u ongeveer 2-2,5 uur aanwezig zijn. Omdat Visus oogkliniek werkt met de meest geavanceerd apparatuur, behoudt zij zich het recht om een afspraak voor een behandeling tot op het laatste moment te verzetten indien de apparatuur niet voldoet aan onze zeer hoge kwaliteitseisen.

Voorschriften na de behandeling

Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.
De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen. Ook kunt u een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Tevens kan het zijn dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Sommige patiënten ervaren het als hevige pijn. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 4 uur verdwijnen. U kunt naar eigen behoefte een pijnstillend middel als paracetamol (met of zonder codeïne) of ibuprofen nemen.

Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.

De eerste 24 uur mag u niet douchen of baden. De eerste 3 dagen dient u te zorgen dat het hoofd en haar droog blijf of baden.

Gedurende de eerste 24 uur kunt u wazig zien. Dit zal geleidelijk verbeteren; het wazig zien kan soms ook nog voorkomen gedurende de eerste weken na de behandeling.

In de ogen wrijven dient minimaal 3 dagen vermeden te worden. Daarna dient u voorzichtig te zijn met het wrijven in de ogen gedurende 14 dagen.

Draag uw zonnebril tot minimaal 2 weken na de behandeling (eventueel ook binnenshuis. Dit is ter bescherming van de ogen tegen UVA- en UVB- straling, maar ook ter bescherming van vuiltjes die in het oog kunnen komen.

Wij adviseren om gedurende 3 dagen ’s nachts een beschermbril te dragen. Deze beschermbril krijgt u van ons mee op de behandeldag.

Na 3 dagen mag u weer make-up gebruiken. Wees echter de eerste twee weken voorzichtig met gebruik van mascara en oogschaduw: dit moet ook weer verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven. Als u nog last heeft van een droge ogen gevoel of nog vaak rode ogen heeft kunt u beter het gebruik van make up uitstellen.

Vermijd tot 2 weken na de behandeling rokerige en stoffige ruimtes.

De eerste maand mag u niet onder de zonnebank. Daarna is het beter uw ogen met een speciaal brilletje te beschermen.

U kunt beter de eerste 2 weken niet naar de sauna gaan.

Indien u in stoffige ruimten werkt of die vaak betreedt dient u de eerste 2 weken daar een beschermbril te dragen.

Pas op met activiteiten zoals tuinieren de eerste twee weken. Hierbij kan stof/zand in het oog komen en er kan een tak in het oog komen.

Indien u 40 jaar of ouder bent, is het mogelijk dat u nu voor het lezen een leesbril nodig heeft waar u die voorheen niet nodig had. Bij het vooronderzoek bent u hierover geïnformeerd, zie ook punt 5 Additionele behandelmethoden bij een ooglaserbehandeling in dit document.

Bij sporten adviseren wij het volgende:

 De eerste 3 dagen helemaal niet te sporten.

De eerste 2 weken de volgende sporten/activiteiten niet uit te voeren:

Zwemmen zowel in zout als in chloorwater.

Sauna en zonnebank.

 Duiken.

Voor specifieke sporten of bij twijfel kunt u de arts of kliniek raadplegen via 0800 0088.

Wanneer is het resultaat bereikt?

De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen binnen een dag al goed, maar kan de eerste weken wel wisselend zijn. De meeste mensen gaan na 2 dagen weer aan het werk. Het definitieve resultaat zal na 4-6 maanden zijn bereikt.
We zien vaak direct na de behandeling een lichte overreactie door zwelling van het behandelde oppervlak. Bij een initiële minsterkte (-) houdt dit in dat u tijdelijk een beetje in de plus (+) terecht komt: hierdoor kan het leeswerk tijdelijk iets moeizamer gaan.
Bij een initiële plussterkte (+) kunt u tijdelijk in de min (–) uitkomen: hierdoor zal de verte nog niet meteen heel scherp zijn.
De eerste maanden na de behandeling is het gebruikelijk dat u lichtverstrooiing (glare of halo voornamelijk in schemer/donker) waarneemt en dat het oog droog aanvoelt. Deze bijwerkingen zullen in de regel vanzelf verdwijnen.
Tevens kunt u lichtgevoeliger zijn en kan het zijn dat uw sterkte nog niet gestabiliseerd is.
De eerste 6 maanden na de behandeling kan het zicht bij veel computergebruik en/of veel autorijden wisselend ervaren worden. U kunt dan extra kunsttranen druppelen.

Tijdens de controles zullen wij uw herstel in de gaten houden. Bij een zeer klein percentage mensen (< 2%) komt de sterkte niet uit zoals besproken en gehoopt. Visus Oogkliniek zal bij een bewezen stabiele oogmeting samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een herbehandeling. In de regel zal een herbehandeling niet binnen het eerste jaar van de initiële behandeling uitgevoerd worden.

Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts. Bij de laatste controle zal er een eindverslag voor u en uw huisarts opgesteld worden.

Welke medicatie moet u gebruiken en wanneer?

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Welke medicatie moet u gebruiken en wanneer?

Na de ooglaserbehandeling gebruikt u druppels om het herstel van het hoornvlies te versnellen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage en kosten hiervoor zijn voor rekening van de patiënt. Voor een herhalingsrecept kunt u terecht op onze website: www.visusoogkliniek.nl.Hieronder een overzicht van de te gebruiken medicatie na de ooglaserbehandeling. Deze medicatie gebruikt u enkel voor het / de behandelde o(o)g(en).

Waarschuwingsteken

Let op! Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina. 

hylan oogdruppel

Hylan (kunsttraan)

De Hylan druppels zijn oogbevochtigende druppels zonder conserveringsmiddelen. Deze dienen om het oog te bevochtigen en uitdroging te voorkomen, tevens zullen de Hylan druppels het comfortniveau van uw ogen verbeteren. In de eerste vier dagen na de behandeling adviseren wij u deze druppels ieder kwartier toe te dienen in de tijd dat u wakker bent. Na uw eerste nacontrole adviseren wij deze druppels af te bouwen naar ongeveer ieder uur één druppel per oog tot ongeveer zes weken na de behandeling.

Naast het gewenste effect kan Hylan bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten wachten.

Advies : Omega 3 olie gebruiken tot 6 maanden na de behandeling .

Tot dag 7 na behandeling Minimaal elk half uur een druppel in ieder oog.
Tot dag 14 na behandeling Elk uur een druppel in ieder oog.
Tot 3 mnd na behandeling 6 tot 12 keer per dag, afhankelijk van uw behoefte.
tobradex oogdruppel

Tobradex

De Tobradex oogdruppels worden na de Smile behandeling gebruikt ter preventie van onstekingsverschijnselen en infecties. Op de behandeldag (dag=0) direct na behandeling gebruikt u de Tobradex druppels ieder uur totdat u gaat slapen, per druppelmoment één druppel in ieder oog, tot aan de eerste dagcontrole.

Vanaf de volgende dag (dag=1) al start u met het afbouwen van deze druppels. De Tobradex druppels worden op dag 1 nog acht maal daags gebruikt. Per dag bouwt u deze druppels af door 1 druppel in mindering te brengen, dus dag 2 gebruikt u nog zeven druppels, dag 3 gebruikt u nog maar zes druppels, enzovoorts.  Probeert u de Tobradex druppels voldoende over de hele dag te verspreiden in de tijd dat u wakker bent.

Op de behandeldag elk uur 1 druppel per oog tot u gaat slapen
1e dag na behandeling 8 x 1 druppel per oog/per dag
2e dag na behandeling 7 x 1 druppel per oog/per dag
3e dag na behandeling 6 x 1 druppel per oog/per dag
4e dag na behandeling 5 x 1 druppel per oog/per dag
5e dag na behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
6e dag na behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag
7e dag na behandeling 2 x 1 druppel per oog/per dag
8e dag na behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag
Hierna kunt u stoppen met het gebruik van Tobradex.

Tips voor oogdruppelen

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Op de juiste manier oogdruppelen bevordert de genezing van uw oog.

Volg de volgende stappen:

oogdruppel stap

1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine
harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier

En geopend flesje is na opening 1 maand houdbaar, mits het oog niet is aangeraakt. Schrijf op het flesje de datum waarop u het flesje geopend heeft. Kijk op het flesje of deze in de koelkast bewaard moet worden.

Een pipetje met kunsttranen is na het openen nog ongeveer 3 uur houdbaar, mits op een koele droge plek bewaard, het dopje wordt teruggeplaatst en het pipetje het oog niet heeft aangeraakt. Dit i.v.m. het ontstekingsrisico.

De stappen

Informatie ter voorbereiding op de Smile behandeling

Informatie ter voorbereiding op de Relex Smile behandeling.

De RelexSmile behandeling is de derde generatie laserbehandeling.  We bieden deze behandeling aan naast Intralasik en TransPrk laserbehandeling.

ReLEx SMILE is een nieuwe lasertechniek waarbij afwijkingen in het gezichtsvermogen op een niet ingrijpende manier gecorrigeerd worden. ReLEx SMILE is volledig lasergestuurd en zonder de zogenoemde flaptechniek.

De behandeling vindt altijd plaats op onze hoofdvestiging in Rotterdam.

Op de dag van de behandeling zullen meerdere mensen op hetzelfde tijdstip een afspraak hebben.

Allereerst worden uw gegevens nog een keer doorgenomen en eventueel aanvullende of extra metingen gedaan worden. Daarna krijgt u uitleg over de behandeling, deze uitleg gebeurt in groepsverband.

Hoe moet u zich op de Relex Smile behandeling voorbereiden?

Indien u zachte contactlenzen draagt, dient u deze minimaal 14 dagen voorafgaand aan de behandeling uit te laten

Indien u harde (zuurstofdoorlatende) contactlenzen draagt dient u deze minimaal vier weken voorafgaand aan de behandeling uit te laten.

Nachtlenzen dienen minimaal 6 weken voor de behandeling uitgelaten te worden.

Wij adviseren u het gebruik van omega 3-6-9 capsules op basis van visolie. Dit product zorgt voor een betere traanfilm stabiliteit.

Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen namelijk in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren u een dag voor de behandeling geen make-up meer te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.

U mag niet uw wimpers verven of nepwimpers (extentions)laten plaatsen. 4 weken na de behandeling mag u de wimpers weer laten verven of mag u weer extentions laten plaatsen.

Komt u uitgerust naar de behandeling.

Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.

Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, deze kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De ruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houdt daarmee rekening met uw kledingkeuze.

Neem uw zonnebril en pet mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht. Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. Deze lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn. Draag de zonnebril naar eigen behoefte (ook eventueel binnenshuis).

Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis. U dient een begeleider mee te nemen.

U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van de behandeling zal u gevraagd worden een informed consent te ondertekenen.

De Smile behandeling: stap voor stap

De Smile behandeling: stap voor stap.

Visus oogkliniek geeft standaard geen kalmeermiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hier om vragen.

Stap 1

U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen.

Stap 2

De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het oog gevoelloos te maken.

Daarna desinfecteert hij het oog met jodium.

De oogarts controleert nogmaals de instellingen en wijst u op het fixatielichtje waarnaar u moet kijken. Er wordt vervolgens een ringetje op het oog geplaatst. De Visumax laser zal dan in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens.

Als u tijdens dit proces knijpt met de ogen of als u uw ogen beweegt kunt u het ringetje eraf duwen. Wij zullen het ringetje opnieuw moeten plaatsen, dit heeft geen consequenties voor de behandeling.

Stap 3

De oogarts zal dit dunne stukje weefsel (lentikel) onder het hoornvlies vandaan halen door een opening van minder dan 4 mm. Er hoeft bij de ReLEx SMILE geen flap te worden gesneden. Doordat het lentikel met een minimaal invasieve procedure wordt verwijderd, verandert de vorm van het hoornvlies met als resultaat dat de lichtbrekingsfout van het oog wordt gecorrigeerd.

De oogarts zal het oog vervolgens druppelen met antibioticadruppels en spoelen met oogspoelvloeistof.

Stap 4
Na de laserbehandeling gaat u naar een kamer, waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg hoe u deze dient te gebruiken.

Stap 5
Voordat u naar huis gaat, worden de ogen nog gecontroleerd. 

Hoe lang duurt de behandeling?

De feitelijke behandeling neemt ongeveer een 15 minuten in beslag. In totaal zult u ongeveer 2-2,5 uur aanwezig zijn. Omdat Visus oogkliniek werkt met de meest geavanceerd apparatuur, behoudt zij zich het recht om een afspraak voor een behandeling tot op het laatste moment te verzetten indien de apparatuur niet voldoet aan onze zeer hoge kwaliteitseisen.

Voorschriften na de behandeling

Voorschriften na de behandeling

Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.
De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen. Ook kunt u een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Tevens kan het zijn dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Sommige patiënten ervaren het als hevige pijn. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 4 uur verdwijnen. U kunt naar eigen behoefte een pijnstillend middel als paracetamol (met of zonder codeïne) of ibuprofen nemen.

Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.

De eerste 24 uur mag u niet douchen of baden. De eerste 3 dagen dient u te zorgen dat het hoofd en haar droog blijf of baden.

Gedurende de eerste 24 uur kunt u wazig zien. Dit zal geleidelijk verbeteren; het wazig zien kan soms ook nog voorkomen gedurende de eerste weken na de behandeling.

In de ogen wrijven dient minimaal 3 dagen vermeden te worden. Daarna dient u voorzichtig te zijn met het wrijven in de ogen gedurende 14 dagen.

Draag uw zonnebril tot minimaal 2 weken na de behandeling (eventueel ook binnenshuis. Dit is ter bescherming van de ogen tegen UVA- en UVB- straling, maar ook ter bescherming van vuiltjes die in het oog kunnen komen.

Wij adviseren om gedurende 3 dagen ’s nachts een beschermbril te dragen. Deze beschermbril krijgt u van ons mee op de behandeldag.

Na 3 dagen mag u weer make-up gebruiken. Wees echter de eerste twee weken voorzichtig met gebruik van mascara en oogschaduw: dit moet ook weer verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven. Als u nog last heeft van een droge ogen gevoel of nog vaak rode ogen heeft kunt u beter het gebruik van make up uitstellen.

Vermijd tot 2 weken na de behandeling rokerige en stoffige ruimtes.

De eerste maand mag u niet onder de zonnebank. Daarna is het beter uw ogen met een speciaal brilletje te beschermen.

U kunt beter de eerste 2 weken niet naar de sauna gaan.

Indien u in stoffige ruimten werkt of die vaak betreedt dient u de eerste 2 weken daar een beschermbril te dragen.

Pas op met activiteiten zoals tuinieren de eerste twee weken. Hierbij kan stof/zand in het oog komen en er kan een tak in het oog komen.

Indien u 40 jaar of ouder bent, is het mogelijk dat u nu voor het lezen een leesbril nodig heeft waar u die voorheen niet nodig had. Bij het vooronderzoek bent u hierover geïnformeerd, zie ook punt 5 Additionele behandelmethoden bij een ooglaserbehandeling in dit document.

Bij sporten adviseren wij het volgende:

 De eerste 3 dagen helemaal niet te sporten.

De eerste 2 weken de volgende sporten/activiteiten niet uit te voeren:

Zwemmen zowel in zout als in chloorwater.

Sauna en zonnebank.

 Duiken.

Voor specifieke sporten of bij twijfel kunt u de arts of kliniek raadplegen via 0800 0088.

Wanneer is het resultaat bereikt?

Wanneer is het resultaat bereikt?

De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen binnen een dag al goed, maar kan de eerste weken wel wisselend zijn. De meeste mensen gaan na 2 dagen weer aan het werk. Het definitieve resultaat zal na 4-6 maanden zijn bereikt.
We zien vaak direct na de behandeling een lichte overreactie door zwelling van het behandelde oppervlak. Bij een initiële minsterkte (-) houdt dit in dat u tijdelijk een beetje in de plus (+) terecht komt: hierdoor kan het leeswerk tijdelijk iets moeizamer gaan.
Bij een initiële plussterkte (+) kunt u tijdelijk in de min (–) uitkomen: hierdoor zal de verte nog niet meteen heel scherp zijn.
De eerste maanden na de behandeling is het gebruikelijk dat u lichtverstrooiing (glare of halo voornamelijk in schemer/donker) waarneemt en dat het oog droog aanvoelt. Deze bijwerkingen zullen in de regel vanzelf verdwijnen.
Tevens kunt u lichtgevoeliger zijn en kan het zijn dat uw sterkte nog niet gestabiliseerd is.
De eerste 6 maanden na de behandeling kan het zicht bij veel computergebruik en/of veel autorijden wisselend ervaren worden. U kunt dan extra kunsttranen druppelen.

Tijdens de controles zullen wij uw herstel in de gaten houden. Bij een zeer klein percentage mensen (< 2%) komt de sterkte niet uit zoals besproken en gehoopt. Visus Oogkliniek zal bij een bewezen stabiele oogmeting samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een herbehandeling. In de regel zal een herbehandeling niet binnen het eerste jaar van de initiële behandeling uitgevoerd worden.

Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts. Bij de laatste controle zal er een eindverslag voor u en uw huisarts opgesteld worden.

Medicatie

Medicatie

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Welke medicatie moet u gebruiken en wanneer?

Na de ooglaserbehandeling gebruikt u druppels om het herstel van het hoornvlies te versnellen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage en kosten hiervoor zijn voor rekening van de patiënt. Voor een herhalingsrecept kunt u terecht op onze website: www.visusoogkliniek.nl.Hieronder een overzicht van de te gebruiken medicatie na de ooglaserbehandeling. Deze medicatie gebruikt u enkel voor het / de behandelde o(o)g(en).

Waarschuwingsteken

Warning! Your if you doctor prescribed different medication or time interval, discard the web instructions and use them as instructed.

hylan oogdruppel

Hylan (kunsttraan)

De Hylan druppels zijn oogbevochtigende druppels zonder conserveringsmiddelen. Deze dienen om het oog te bevochtigen en uitdroging te voorkomen, tevens zullen de Hylan druppels het comfortniveau van uw ogen verbeteren. In de eerste vier dagen na de behandeling adviseren wij u deze druppels ieder kwartier toe te dienen in de tijd dat u wakker bent. Na uw eerste nacontrole adviseren wij deze druppels af te bouwen naar ongeveer ieder uur één druppel per oog tot ongeveer zes weken na de behandeling.

Naast het gewenste effect kan Hylan bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten wachten.

Advies : Omega 3,6,9 olie gebruiken tot 6 maanden na de behandeling .

Tot dag 7 na behandeling Minimaal elk half uur een druppel in ieder oog.
Tot dag 14 na behandeling Elk uur een druppel in ieder oog.
Tot 3 mnd na behandeling 6 tot 12 keer per dag, afhankelijk van uw behoefte.
tobradex oogdruppel

Tobradex

De Tobradex oogdruppels worden na de Smile behandeling gebruikt ter preventie van onstekingsverschijnselen en infecties. Op de behandeldag (dag=0) direct na behandeling gebruikt u de Tobradex druppels ieder uur totdat u gaat slapen, per druppelmoment één druppel in ieder oog, tot aan de eerste dagcontrole.

Vanaf de volgende dag (dag=1) al start u met het afbouwen van deze druppels. De Tobradex druppels worden op dag 1 nog maar zes maal daags gebruikt. Per dag bouwt u deze druppels af door 1 druppel in mindering te brengen, dus dag 2 gebruikt u nog maar vijf druppels, dag 3 gebruikt u nog maar vier druppels, enzovoorts.  Probeert u de Tobradex druppels voldoende over de heledag te verspreiden in de tijd dat u wakker bent.

Op de behandeldag elk uur 1 druppel per oog tot u gaat slapen
1e dag na behandeling8 8 x 1 druppel per oog/per dag
2e dag na behandeling 7 x 1 druppel per oog/per dag
3e dag na behandeling 6 x 1 druppel per oog/per dag
4e dag na behandeling 5 x 1 druppel per oog/per dag
5e dag na behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
6e dag na behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag
7e dag na behandeling 2 x 1 druppel per oog/per dag
8e dag na behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag
Hierna kunt u stoppen met het gebruik van Tobradex.
Tips voor oogdruppelen

Tips voor oogdruppelen

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Op de juiste manier oogdruppelen bevordert de genezing van uw oog.

Volg de volgende stappen:

oogdruppel stap

1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine
harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier

En geopend flesje is na opening 1 maand houdbaar, mits het oog niet is aangeraakt. Schrijf op het flesje de datum waarop u het flesje geopend heeft. Kijk op het flesje of deze in de koelkast bewaard moet worden.

Een pipetje met kunsttranen is na het openen nog ongeveer 3 uur houdbaar, mits op een koele droge plek bewaard, het dopje wordt teruggeplaatst en het pipetje het oog niet heeft aangeraakt. Dit i.v.m. het ontstekingsrisico.

Ontvang kosteloos de Visus brochure

Kom op uw gemak (in 110 pagina's) alles te weten over ooglaseren en de lensvervangende behandeling