Over ogen laseren: de ReLEx SMILE methode

De ReLEx SMILE methode is momenteel de meest vooruitstrevende laserbehandeling ter wereld. Veel onderzoek, vergelijkingen en ervaringen verder kan gesteld worden dat deze behandeling de toekomst voor refractiechirurgie gaat bepalen. Over een periode van tien jaar heeft deze behandeling bewezen minder bijeffecten te geven dan iedere andere behandeling.

Waarom ogen laseren

In Nederland worden er relatief veel ooglaserbehandelingen ondergaan. Een ruime meerderheid Nederlanders draagt een bril of contactlenzen en veel van deze mensen willen dat niet. Om die reden kiezen zij ervoor om hun ogen te laten laseren. Toch zijn veel mensen erg huiverig voor een dergelijke behandeling. Wat als het niet goed gaat? Wat als het bij mij niet werkt? En wat als de behandeling heel pijnlijk is? Deze en meer vragen worden dagelijks gesteld.

Vergeleken met het begin van refractiechirurgie zijn er veel ontwikkelingen. Behandelingen zijn veranderd, veiliger geworden en complicaties worden steeds minder. Met de komst van de ReLEx SMILE behandeling zijn complicaties vrijwel uitgesloten.

Zo werkt de ReLEx SMILE behandeling

Hoe het komt dat de ReLEx SMILE behandeling zoveel minder complicaties oplevert, heeft te maken met de manier waarop de behandeling wordt uitgevoerd. Met de behandeling wordt er namelijk geen flap gemaakt in het hoornvlies, zoals bij vele behandelingen wel wordt gedaan. Met de ReLEx SMILE behandeling wordt er een smalle incisie gecreëerd van 2 tot 4 milimeter, door middel van de femtosecond laser in de periferie van het hoornvlies. Vervolgens wordt er een flinterdun schijfje weefsel (lenticule) gecreëerd in het stroma weefsel van het hoornvlies. Deze wordt vervolgens verwijderd via de incisie. Wegbranden van weefsel is hierdoor niet meer nodig. Deze behandeling wordt ook wel vergeleken met een kijkoperatie.

De veiligheid

Wanneer we kijken naar ooglaserbehandelingen wereldwijd, komt de ReLEx SMILE methode als de meest veilige behandeling uit de test. Dit komt omdat alle mogelijke complicaties bij het maken van de flap kunnen ontstaan wegvallen. Tevens wordt de stevigheid van het hoornvlies niet tijdelijk aangetast, wat bij een andere behandeling vaak wel gebeurt. Een ander bijkomend voordeel is dat men minder last heeft van droge ogen na de laserbehandeling. Dit komt omdat zenuwen in het hoornvlies een stuk minder beschadigd raken.

Al met al beloofd de ReLEx SMILE behandeling veel goeds voor de toekomst. De behandeling wordt veel besproken tijdens congressen. Oogarts Otto Wolters, specialist bij ons, heeft over de behandeling al meerdere keren gesproken op deze congressen. Als we het aan hem vragen, is deze behandeling de meest veelbelovende in de refractiechirurgie.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de ReLEx SMILE-behandeling? Wilt u weten of u in aanmerking komt, of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Vrouw met laptop aan tafel