Oogletsel cijfers

Er zijn veel soorten beroepen te bedenken waarbij er een risico is op oogbeschadiging. Je moet dan voornamelijk denken aan banen in de bouw, waar een ongeluk al in een klein hoekje zit. Ieder jaar zijn er toch weer duizenden mensen die een beschadiging aan het oog of aan het netvlies oplopen. Dit is natuurlijk zeer ernstig, het kan namelijk vrij heftige gevolgen hebben.

Waar kom het vaak voor?

Zoals al gezegd is de kans op oogbeschadiging het grootst in de bouw, dit komt omdat hier het risico van rondvliegende stukjes metaal en steen erg groot is. Vooral bij lassen zien we het grootste aantal mensen met oogletsel. Maar het hoeft niet alleen op de bouw te zijn, het blijkt dan mensen met een garage ook een verhoogd risico hebben op oogletsel.  Uit onderzoek blijkt dat iedere dag bijna 20.000 mensen last krijgen van letsel door het oog als gevolg van het uitvoeren van werkzaamheden. Het is dus heel belangrijk dat je geschikte oogbescherming draagt als je bezig bent met iets waar risico aan verbonden zit. Vaak is bescherming al een vereiste voor het werk, het wordt alleen niet altijd even secuur opgevolgd. Er zijn speciale soorten bescherming, de meest voor de hand liggende is natuurlijk een veiligheids bril. Maar dit is niet altijd genoeg om bescherming te bieden. Voor beroepen waarbij je met staal bezig bent wordt het aangeraden om een vorm van glazen bescherming te gebruiken, zo voorkom je dat het ijzer door de plastic bril heen gaat.

 

Hoeveel kost het de maatschappij?

Per jaar gaat er meer dan 30 miljoen euro naar het behandelen van oogletsel. Deze kosten worden natuurlijk voornamelijk gebruikt voor het behandelen en oplossen van de oogschade, denk dus aan medische kosten en personeelskosten voor het ziekenhuis. Maar dit is niet alles, een relatief groot deel van dit bedrag gaat namelijk naar de werknemers als compensatie. Dit wordt vervolgens door de werkgever uitgekeerd in een geldbedrag per maand of in de vorm van een uitkering als het letsel zo ernstig is dat men niet meer kan werken.

 

Wat zijn de gevolgen?

Ander onderzoek wijst uit dat van 1 op de 10 oogletsel gevallen een dag vrij of meer nodig is om helemaal te herstellen. In extreme gevallen kan het dus voorkomen dat iemand voor langdurige tijd niet meer kan werken. Ook is er uit het onderzoek naar voren gekomen dat tussen de 10 en 20 procent van de mensen met oogletsel permanent blind zal worden. Dit is natuurlijk een ontzettend groot aantal personen. Juist daarom is het dus super belangrijk om goede bescherming te dragen op het werk. Dat is namelijk de enige manier waarmee je oogletsel kunt voorkomen. Zo bescherm je jezelf dus tegen permanente blindheid, iets wat toch wel bovenaan je prioriteiten zou moeten staan.

Arts en patient ogen laserenArt oog