Oud en nieuw: denk aan je ogen!

Het jaar 2017 is bijna ten einde. Over iets meer dan een week is het kerst en een week daarna is het alweer tijd voor de jaarwisseling. Deze gaat vaak gepaard met oliebollen, vuurwerk en veel gezelligheid. Hartstikke leuk allemaal, maar toch is het belangrijk om aan je ogen te denken. Niet alleen wanneer je vuurwerk afsteekt, maar ook wanneer je naar vuurwerk kijkt. Naar vuurwerk kijken is namelijk net zo schadelijk voor je ogen.

De vuurwerkbril

Dat vuurwerk gevaarlijk is of kan zijn, hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. Toch onderschatten veel mensen, en met name jongeren, de gevaren van vuurwerk. Het advies is om minstens tien meter afstand te nemen van het vuurwerk. In de praktijk blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren slechts vijf meter afstand neemt, of nog minder dan dat. Om de kans op oogletsel te verkleinen wordt aangeraden om een vuurwerkbril aan te schaffen en deze ook daadwerkelijk te dragen.

Veel mensen, en met name jongeren, vinden het suf om een vuurwerkbril te dragen en zetten deze dan ook niet op. Echter kan het het verschil maken tussen wel of geen oogletsel. De afgelopen jaren zijn er erg veel mensen met oogletsel door vuurwerk bij oogartsen geweest. Veel van deze mensen liepen hierdoor blijvende schade op. Een klein percentage werd zelfs blind en er zijn zelfs ogen operatief verwijderd door dusdanige vuurwerkschade. Redenen genoeg om toch maar een vuurwerkbril op te zetten.

Vuurwerk kijken

Ook wanneer je zelf geen vuurwerk afsteekt is het belangrijk om een vuurwerkbril op te zetten. Van de mensen met oogletsel afgelopen jaarwisseling, was 41% omstander en stak zelf geen vuurwerk af. Zo blijkt maar weer dat je bijna even veel gevaar loopt als je enkel naar vuurwerk kijkt.

Veilig omgaan met vuurwerk

De kans op oogletsel verklein je aanzienlijk door een vuurwerkbril te dragen. Om veilig om te gaan met vuurwerk worden de volgende zaken aangereden door stichting SIRE:

  1. Gebruik een aansteeklont
  2. Steek vuurwerk nooit vanuit de hand af
  3. Steek pijlen vanuit een verzwaarde fles af
  4. Neem 10 meter afstand
  5. Let op andere mensen en dieren
  6. Let op de windrichting
  7. Bewaar vuurwerk op een koele, droge plek
  8. Bewaar vuurwerk niet in de zakken
  9. Doe geen synthetische kleding aan en doe geen capuchon op
  10. Dompel vuurwerkafval in water

Hoewel veel mensen de gevaren van vuurwerk onderschatten is het toch echt een belangrijke zaak om voorzichtig mee om te gaan. Je zou niet de enige zijn op de spoedpost, of de eerste met oogletsel. Wees dus verstandig en draag een vuurwerkbril!

Besneeuwde boomOpenstaande laptop