Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wat is staar en wat kun je er tegen doen?

Staar is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Waarschijnlijk ken jij wel iemand wie een staaroperatie heeft ondergaan, of misschien heb je er zelf wel last van. Elk jaar ondergaan 160.000 Nederlanders een staaroperatie. Maar wat is staar nou eigenlijk? Kan je het voorkomen? En hoe kom je ervan af? Je leest het in dit blog.

Wat is staar?

Staar, ook wel cataract genoemd, is een probleem met je ooglens waardoor je wazig ziet. Dit komt doordat je ooglens niet doorzichtig maar troebel is. Dit kan je aan één oog hebben, maar ook aan beide. Van staar kan je niet blind worden, maar wel erg slechtziend.

Staar ontstaat door veroudering van de ooglens. Je ooglens bestaat uit water en eiwitten. Normaal zorgt dit ervoor dat je ooglens doorzichtig is en je er dus goed door kan zien. De eiwitten in het oog gaan samenklonteren waardoor licht minder goed doorgelaten wordt en het zicht troebel wordt. Dit zorgt ervoor dat je wazig gaat zien.

Staar en ouder worden

Staar heeft te maken met het verouderen van je ogen. Daarom komt het ook haast niet voor bij jonge mensen. In de meeste gevallen begint het zo rond je 55ste jaar. Tussen de 55 en 65 jaar heeft ongeveer 3% van de Nederlanders staar. Van de mensen van tachtig jaar en ouder heeft ruim 20% staar. De ooglens verouderd dus snel.

Tevens kan staar wel op jongere leeftijd voorkomen. Het kan aangeboren zijn of ontstaan door ziekte, medicijngebruik of een ongeluk. Echter komt dit maar heel weinig voor.

Verschijnselen

De grootste klacht wanneer je staar hebt is dat je met één of beide ogen wazig ziet. Het is dan alsof je door een beslagen ruit kijkt. Andere verschijnselen zijn minder contrast zien tussen voorwerpen van bijvoorbeeld dezelfde kleur, ’s nachts extra slecht zien, kleuren minder scherp zien of dubbelzien. Tevens zien mensen met staar vaak een lichtkrans om lampen of andere lichtbronnen.

Hoe voorkom je staar?

Wetenschappelijk is nog nooit bewezen dat staar te voorkomen is. Mensen met staar hebben waarschijnlijk gewoon pech. Wel wordt vaak beweerd om gezond te eten, niet te roken en zo weinig mogelijk te stressen. Tevens is te lang naar beeldschermen kijken ook slecht voor je ogen, wat kan bijdragen aan staar.

Staar operatie

De enige uitkomst om van staar af te komen is door je te laten opereren. Bij een dergelijke operatie wordt de troebele lens door de oogarts vervangen door een heldere kunstlens. Na de operatie zie je dan ineens weer opmerkelijk scherp. Als je staar aan beide ogen hebt worden deze om de beurt behandeld. Er zit dan ongeveer een maand tussen.