Waarom niezen wij met ogen dicht?

Iedereen niest wel eens. De ene niest heel zacht waar je bijna niks van hoort, de andere niest en iedereen kijkt op door het harde geluid. Vroeger had ik een jongen in de klas die behoorde tot deze laatste categorie niezers. Ik schrok me altijd een hoedje wanneer ik geconcentreerd zat te werken in een stille klas wanneer hij ineens keihard ging niezen. Na zijn nies brak er in de klas altijd wel een gelach uit. Waarom niezen wij eigenlijk? En waarom niezen wij altijd met de ogen dicht? Benieuwd geworden waarom? Ik leg je het uit in deze blog!

Waarom niezen wij?
Allereerst is het handig om te weten waarom wij überhaupt niezen. Dat zit zo: De neus doet dat om ons te beschermen. Tenminste.. Het slijmvlies in de neus zorgt hiervoor. De neus is van de binnenkant namelijk helemaal bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies houdt de neus vochtig, produceert snot en beschermt de neus tegen allerlei virussen en bacteriën. Hoe hij dit laatste doet? Door te niezen! De  neus wil schoon blijven, dus wanneer er van buitenaf een schadelijk of onbekend stofje binnenkomt in de neus, gaat het slijmvlies over in actie! De stofjes prikkelen de zenuwen in het slijmvlies die op hun beurt de opgevangen signalen doorsturen naar de hersenstam. Wat er gebeurt is dat een reflex ervoor zorgt dat je een grote hap lucht neemt en die vervolgens heel hard in één klap weer uitademt. Dit gebeurt met een immense snelheid, soms wel met een snelheid van 160 kilometer per uur. En voilà, je neus is weer schoon!

Wat is een reflex eigenlijk?

Een reflex gebeurt geheel automatisch en hebben wij daarom niet in de hand. Zo’n reflex wordt in gang gezet door een signaal in de zenuwcellen. Een reflex kan ontstaan in allerlei soorten situaties, bijvoorbeeld wanneer je hand per ongeluk iets vast pakt wat heel heet is. Of wanneer de dokter op je knie slaat en je onderbeen automatisch omhoog flipt. Wat er gebeurt is dat je je hand automatisch, dus zonder hierover na te denken, terugtrekt. Op deze manier beschermt ons lichaam ons van gevaarlijke situaties!

Waarom niezen wij vaker als wij verkouden zijn?

Wat is een reflex eigenlijk?

Wat opvallend is, is dat wanneer je verkouden bent, je vaker moet niezen. Dit komt doordat het slijmvlies gevoeliger wordt wanneer je verkouden bent. Het slijmvlies doet dus extra zijn best om ons te beschermen van schadelijke stofjes van buitenaf!

Waarom niezen wij met onze ogen dicht?

Waarom niezen wij toch met de ogen dicht? Net als het niezen zelf, is het dichtgaan van de ogen ook een reflex. Wij hebben dus te maken met twee reflexen: Het niesreflex en het oogreflex. Waarom het oogreflex tegelijkertijd met het niezen gebeurt is omdat de zenuwen voor dit oogreflex dichtbij de zenuwen van het niesreflex liggen en daardoor met elkaar verbonden zijn. Dáárom doe je dus je ogen dicht wanneer je niest!
Er zijn trouwens maar heel weinig mensen in de wereld die met hun ogen open kunnen niezen! Wie weet jij kun jij het ook als je veel oefent?

Wat voor niezer ben jij? Nies jij zacht, of ben je zo een niezer waar menig persoon bijna een hartaanval door krijgt? Laat het weten in de reacties hieronder!

Wesley SneijderClose up van oog