Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Waarom de een slecht ziet en een ander niet

De een ziet alles haarscherp en kan op een behoorlijke afstand nog alles goed lezen, de ander heeft een bril met dikke glazen nodig om alles goed te kunnen zien. Hoe komt het dat de ene betere ogen heeft dan een ander? En hoe komt het dat mensen die altijd alles goed konden zien op latere leeftijd toch ineens een bril nodig hebben? Wij leggen het voor je uit in dit blog.

Slecht zicht in Nederland

Slechte ogen hebben is iets van alle tijden, zeker wanneer je op oudere leeftijd bent. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft dan ook een afwijking aan één of beide ogen en draagt een bril of contactlenzen. Maar liefst 61 procent. Dat percentage is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. Van de 65+ers in Nederland draagt 93% een bril of contactlenzen.

Erfelijkheid

Vaak wordt gezegd dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Vaak lijkt dit ook zo, aangezien in gezinnen waar de ouders een bril dragen de kinderen dit ook moeten. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Wel kan je een aandoening van het netvlies of de oogzenuw erven. Wanneer je slechte ogen hebt, heb je in de meeste gevallen dus gewoon pech. Gelukkig is er veel aan te doen.

Suikerziekte

Toch is het niet altijd pech, wanneer je slechte ogen hebt. Een ziekte kan ook zorgen voor slechter zicht. De bekendste is suikerziekte. Het overgrote deel van mensen met suikerziekte draagt al een bril, en uiteindelijk gaat het zicht van bijna iedereen met suikerziekte achteruit.  Dat komt omdat er problemen ontstaan in de haarvaten – piepkleine bloedvaatjes – van je ogen. Als je suikerziekte hebt is het belangrijk dat je je ogen regelmatig laat controleren. Een ooglaserbehandeling wordt vaak gedaan om erger te voorkomen.

Leesbril

Toch zijn er mensen die geluk hebben en wel goede ogen hebben, kunnen op latere leeftijd alsnog problemen krijgen met hun zicht. Vanaf een jaar of veertig krijgen veel mensen last van ouderdomsverziendheid, ofwel presbyopie. Mensen gaan dan van dichterbij slechter zien en ondervinden de meeste problemen met lezen. Dit komt omdat de spieren van je oog de lens minder makkelijk bol kunnen trekken om scherp te stellen. Een leesbril biedt daarvoor uitkomst. Ook kun je ervoor kiezen om een ooglaserbehandeling te ondergaan, om helemaal van deze klachten af te zijn.

Wat kun je eraan doen?

Heb je slechte ogen? Dan zijn een bril of contactlenzen de meest voor de hand liggende uitkomsten om toch goed te kunnen zien. Er zijn ook veel mensen wie dit niet willen en ervoor kiezen om een ooglaserbehandeling te ondergaan. Deze zijn veilig, vrijwel pijnloos en de herstelperiode is erg kort. Zo kun je vaak al binnen 24 uur scherp zien, afhankelijk van de behandeling. Benieuwd of een ooglaserbehandeling iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.