Wait.. WHAT?! Thatcher effect

Heb jij ooit gehoord van het Thatcher effect? Dit is een optical illusion effect waarbij onze hersenen denken iets waar te nemen wat niet zo is. Het Thatcher effect is vernoemd naar Margaret Thatcher, voormalig Britse premier, die te zien is in de foto hierboven. In deze blog zul je versteld gaan raken door het Thatcher effect! Je zult foto’s van bekende mensen zien die op het eerste gezicht normaal lijken, maar dat helemaal niet zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Wat is het Thatcher effect?
Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen gezichten alleen goed kunnen herkennen wanneer deze overeind naar ons toe staan. Onze hersenen lokaliseren namelijk verschillende delen van het gezicht; de ogen, de mond en de neus. Wanneer we een foto van een gezicht dus omdraaien, hebben onze hersenen hier moeite mee omdat ze de ogen, de mond en de neus als het ware niet zo goed kunnen herkennen. Wanneer we een foto van een gezicht omdraaien, maar de stand van de ogen en mond hetzelfde laten, denken onze hersenen een gezicht te herkennen waar niets mis mee is. Je herkent de persoon dan direct en de foto ziet er niet raar uit. Maar dan.. Als je de foto omdraait schrik je je rot! De ogen en mond waren blijkbaar omgedraaid en het gezicht ziet er bijna eng uit.. Om dit in de praktijk te laten zien volgen hieronder enkele voorbeelden.


President Obama


Angelina Jolie


Jake Gyllenhaal


Amanda Seyfried

Had jij gehoord van het Thatcher effect? En wat vind je van de foto’s waarbij het Thatcher effect is toegepast? Laat het weten in de reacties hieronder!

wachtruimte voor ogen laseren behandeling