Wist je dat..? Feiten over ogen die je gewoonweg wil weten.

Het menselijk lichaam is zeer fascinerend en heeft vele geheimen waar de mensheid nog achter moet komen. Omtrent het oog zijn interessante feiten die bij de meesten nog onbekend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die blind zijn ook dromen kunnen zien? En dat de compositie van een traan bij elke type van ‘huilen’ er anders uitziet? Deze en andere feiten omtrent het oog lees je in deze blog

1. Het netvlies en de hersenen

Het netvlies zit aan de achterzijde van het oog en is lichtgevoelig. Het netvlies vangt lichtstralen van buitenaf op en zet beelden om in elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden toegestuurd.
Wist je dat..? Het beeld dat wij zien omgekeerd wordt opgevangen door ons netvlies, maar dat onze hersenen dit beeld vervolgens weer voor ons omdraaien?
Wist je dat..? De linker- en rechter hersenhelft allebei maar de helft van het beeld ontvangen? En dat zij later de ontvangen beelden aan elkaar plakken en een geheel vormen?

2. Blindheid en dromen

Sommige mensen worden blind geboren, anderen worden pas op een latere leeftijd blind.
Wist je dat..? Mensen die op een latere leeftijd blind worden, in hun dromen nog wel beelden kunnen zien?
Wist je dat..? Mensen die vanaf hun geboorte al blind zij, in hun dromen ook beelden kunnen zien?
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vanaf hun geboorte al blind zijn, beelden kunnen zien van de voorstellingen die zij maken. Zij weten bijvoorbeeld hoe een cirkel getekend wordt en kunnen hier een voorstelling van maken. Wel zijn hun dromen heel anders. Omdat zij in het dagelijkse leven niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen, ruiken of proeven, zijn hun dromen meer gebaseerd op prikkels, geuren en smaken.

3. De oogbol

Een pasgeboren baby is heel klein en groeit ongelooflijk snel.
Wist je dat..? De oogbol van een baby qua grootte ongeveer 2/3e van de ogen van een volwassene zijn?
De ogen hoeven dus in verhouding met de rest van het lichaam niet zoveel te groeien.
Ook is het zo dat bij een pasgeboren baby, het zicht nog niet volledig is ontwikkeld. Het zicht is pas na het 10e levensjaar van een kind volledig ontwikkeld. Een pasgeboren baby kan alleen tot een afstand van 38 cm kijken. Dat is dus precies genoeg om hun moeder te kunnen bewonderen. 🙂

4. Knipperen met je ogen

Knipperen doen  wij onbewust en  vaker dan wij denken.
Wist je dat..? Wij per minuut wel 17 keer met onze ogen knipperen?
Hier kunnen wij natuurlijk een leuke berekening van maken. 17 keer per minuut, maakt 1020 per uur. Als wij ervan uit gaan dat een persoon 14 uur per dag wakker is, dan knippert hij/zij dus 14280 keer op een dag. Per jaar is dat dus 14280 x 365 = 5.2 miljoen keer!
Wist je dat..? Wij met onze ogen knipperen om ze schoon te houden en uitdrogingen of ontstekingen te voorkomen maar vooral om onze hersenen wat rust te gunnen?
Uit onderzoek blijkt dat wanneer wij met onze ogen knipperen, onze hersenen als het ware eventjes hun rust nemen. Het knipperen is niet in gelijke mate verdeeld. Wij knipperen vaker wanneer wij even een ‘rustmomentje’ kunnen pakken. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn/haar zin heeft afgemaakt. Wanneer wij een film aan het kijken zijn, knipperen wij wanneer het camerastandpunt verandert.

5. Tranen

Iedereen pinkt weleens een traantje weg. In de wetenschap wordt er een onderscheid gemaakt in tranen, er zijn namelijk drie soorten: basale tranen, reflextranen en emotionele tranen.
Basale tranen helpen ons om onze ogen te beschermen en om scherp te kunnen zien. Basale tranen zijn afkomstig uit de kliertjes onder het bovenste ooglid.
Reflextranen worden gebruikt om onze ogen schoon te spoelen en op die manier het oog te beschermen. Reflextranen worden ingezet wanneer er iets in je oog komt of wanneer je uien aan het snijden bent.
Dan zijn er nog de emotionele tranen. Emotionele tranen worden ingezet wanneer de grote traanklieren een seintje krijgen van de hersenen. Wanneer je emotioneel wordt, sturen je hersenen dus een signaal naar de grote traanklieren waardoor je begint te huilen.
Wist je dat..? Deze verschillende traansoorten er ook verschillend uit zien?
Dit verschil is natuurlijk alleen te zien onder een microscoop. Mensen huilen om hele verschillende redenen en zo zijn er dan ook 100 verschillende tranen te onderscheiden. Hieronder zie je enkele voorbeelden.


Tranen van verdriet


Tranen van het lachen


Tranen van hoop

Welk feitje vond jij het meest interessant?

wachtruimte voor ogen laseren behandeling