Dít wist je nog niet over je ogen

Onze ogen zijn bijzondere zintuigen. Je kunt er niet alleen de wereld mee waarnemen, maar je kunt er ook mee communiceren en emoties mee tonen. Toch zijn er verschillende opmerkelijke feitjes over ogen die je waarschijnlijk nog niet wist. Zo zijn er verschillen in mannen- en vrouwenogen, zijn er verschillen te ontdekken in verschillende oogkleuren en zijn er leuke feitjes over het sluiten van je ogen. Wij lichten er in dit blog een aantal voor je uit.

Waarom knipperen wij?

Als wij knipperen, sluiten en openen wij kort het ooglid over onze oogbol. Knipperen doen wij om onze ogen vochtig te houden en om ze te beschermen van vuil. Knipperen gaat in een reflex en heel snel. Een gemiddeld mens knippert ongeveer 10.000 keer per dag. Een persoon die verliefd of zenuwachtig is, zal vaker knipperen dan gemiddeld. Wanneer je lichte ogen hebt, zal je ook vaker knipperen dan wanneer je donkere ogen hebt. Ten slotte knipperen vrouwen ook vaker met hun ogen dan mannen: maar liefst twee keer zo vaak. Dit komt omdat vrouwen sterker reageren op omgevingsprikkels zoals geluiden.

Kleuren en kleurenblindheid

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die kleurenblind is. Wanneer je kleurenblind bent, kun je een of meerdere kleuren niet goed van elkaar onderscheiden. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 700.000 mensen kleurenblind. Kleurenblindheid komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 1 op de 12 mannen is kleurenblind, tegenover 1 op de 250 vrouwen. Bij de geboorte is iedereen kleurenblind: het vermogen om kleur te onderscheiden ontwikkelt zich pas na vier maanden. Een bijzonder weetje over kleurenblindheid is dat Emerson Moser, hoofdpotlodenmaker bij Crayola, de kleuren groen en blauw niet goed van elkaar kon herkennen en onderscheiden.

De ogen van dieren

De ogen van dieren werken op veel vlakken anders dan die van mensen. Zo zien de meeste dieren niet alle kleuren en kan je dus stellen dat ze kleurenblind zijn. Wel zien dieren verschillende tinten. Met staafjes in het netvlies kunnen dieren geen kleuren onderscheiden maar zien ze wel verschil in lichtintensiteit. Andere leuke feitjes over dieren: witte katten met blauwe ogen zijn vaak doof, een krabspin heeft acht ogen en een honingbij vijf. Ook slapen vissen met hun ogen open, simpelweg omdat ze geen oogleden hebben, en hebben sommige vlinders hun ogen op hun vleugels zitten. Echter zijn deze ogen op vleugels geen ogen om mee te zien, maar ‘getekende’ ogen om vijanden mee af te schrikken. 

Onze ogen door de jaren heen

Onze ogen veranderen door de jaren heen. Zo vertelden we net al dat je bij je geboorte kleurenblind was en pas na enkele maanden kleuren kon onderscheiden. Daarnaast groeien onze oogballen naarmate we ouder worden. Bij de geboorte zijn onze oogballen 16 mm breed. Wanneer een kind de leeftijd van drie bereikt zijn deze uitgegroeid tot een breedte van 23 mm. De maximale grootte zal 24 mm zijn. Ook zal het zicht veranderen door de jaren heen. In de meeste gevallen gaat het zicht achteruit naarmate u ouder wordt, maar het zicht kan ook verbeteren. Wanneer u in een korte tijd veel beter gaat zien moet u oppassen: dit kan een voorbode zijn voor een medisch probleem. Diabetes heeft bijvoorbeeld veel invloed op het zicht.

Andere leuke feitjes

Naast bovenstaande feitjes zijn er nog een aantal leuke weetjes over je ogen.

  • De zwarte vlekjes voor de ogen zijn eiwitresten en afgestorven cellen. Deze vlekjes ziet iedereen, de een meer dan de ander.
  • Als je je linkeroog sluit, kun je nooit over je linkerschouder kijken en met je rechteroog gesloten kun je nooit over je rechterschouder kijken. Dit komt omdat je neus het zicht blokkeert.
  • Niemand kan met zijn of haar ogen open niezen. Dit komt omdat het sluiten van je ogen een natuurlijke reflex is die je niet kan tegenhouden.
  • Alles wat je ziet wordt door je ogen op de kop en in spiegelbeeld geprojecteerd. Je hersenen zorgen ervoor dat je het vervolgens normaal ziet.

Bijzonder he, onze ogen? Zeker wanneer je ziet hoe onze ogen en hersenen als team samenwerken en tot bijzondere dingen in staat zijn. Wij zijn onder de indruk!

Gekleurde potloden