Zo houd je je ogen scherp tijdens de donkere dagen

De winter komt eraan. Het wordt kouder buiten, de dagen worden korter en de dagen worden langer. Deze invloeden van buiten hebben invloed op je ogen. Het is namelijk belangrijk voor de conditie van je ogen om voldoende daglicht te zien. Met deze kortere dagen gaat dat moeilijker. In dit blog bespreken we alles over zien in het donker en hoe je je ogen in goede conditie houdt.

Zien in het donker

Om je ogen goed te onderhouden, is het van belang dat je voldoende daglicht ziet. Krijgen we niet genoeg daglicht, kan dat tot gevolg hebben dat we kleuren en details minder goed gaan zien. Ook gaan we dan minder scherp zien. Dit heeft te maken met kegeltjes en staafjes op ons netvlies. Kegeltjes zorgen ervoor dat we goed in het licht kunnen zien, de staafjes zorgen voor zicht in het donker. De staafjes nemen voornamelijk grijstinten en beweging waar. Hoe langer je in het donker bent, hoe beter de staafjes functioneren. Dat is waarom we altijd even moeten wennen aan het donker als we net uit een verlichtte ruimte komen.

Kunstlicht vs. natuurlijk licht

Tegenwoordig is er genoeg licht om ook in het donker nog goed te kunnen zien. Toch is dit niet goed voor ons visuele systeem. Zoek daarom regelmatig het donker op en zorg voor een donkere slaapkamer. Alleen als het helemaal donker is, kan je helemaal tot rust komen. Dit zorgt voor ontspanning en op den duur ook voor beter zicht.

Het verschil tussen kunstlicht en natuurlijk licht zit hem in het kleurenspectrum. Kunstlicht (en dus ook het licht van beeldschermen) kunnen het bioritme in de war brengen waardoor je minder goed in slaap komt. Dit heeft te maken met het slaapstofje melatonine, wat dan wordt afgebroken. In tegenstelling tot kunstlicht uit lampen en beeldschermen, heeft kaarslicht wel een goede invloed op je ogen. Dit bevat hetzelfde kleurenspectrum als zonlicht. Steek dus ’s avonds een kaars aan om het licht uit de zon na te bootsen.

Zo krijg je genoeg daglicht

Maar hoe kom je in deze donkere dagen dan toch aan genoeg daglicht? Aangezien het ’s morgens langer donker is en ’s avonds eerder donker is het, zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, erg lastig. Toch is het belangrijk om bewust daglicht op te zoeken om je ogen in goede conditie te houden. Maak in de pauze bijvoorbeeld even een wandeling, loop tussen de werkzaamheden door soms even naar buiten en kijk meerdere keren per dag op van je bezigheden om even bewust naar buiten te kijken. Dit is niet alleen goed voor de conditie van je ogen, maar ook voor de productiviteit van je werkzaamheden. Een win-win situatie dus!

Twee vrouwen liggend op grasVrouw met fotocamera