Zó werkt monovision

Wat is monovision ooglaseren?

Veel mensen krijgen last van verminderd zicht wanneer ze ouder worden. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen vanaf hun veertigste levensjaar moeite hebben met dichtbij kijken. Een leesbril is dan een oplossing. Een andere oplossing is monovision, waar veel over gesproken wordt. Maar wat is dit nou eigenlijk, wat wordt er gedaan en wat zijn de gevolgen? Je leest het in dit blog.

Dit is wat het doet

Monovision is een manier om de presbyopie, of het verlies van accommodatie, te behandelen. De arts zorgt ervoor dat met één oog goed in de verte gekeken kan worden en met het andere oog goed dichtbij. De ogen werken vervolgens als een team samen zodat u zowel veraf als dichtbij goed kunt zien. Het ene oog spant zich bij dichtbij kijken en lezen meer in, het andere oog bij veraf zien.

De behandeling

Een monovision behandeling wordt ook wel aangeduid als een leesbrilcorrectie. In de meeste gevallen wordt het dan ook toegepast bij mensen vanaf 40 die moeite krijgen met lezen. Met monovisie wordt dezelfde techniek toegepast als met IntraLASIK of TransPRK. Het verschil zit in de berekening en het verschil per oog. Ook worden alle afwijkingen als verziendheid, bijziendheid en ouderdomsverziendheid behandeld.

Zo werkt het in onze hersenen

Eén oog die dichtbij goed ziet en één oog die veraf goed kan zien klinkt een beetje raar. Toch wordt het door je hersenen zo verwerkt dat je ogen als een team samenwerken. Onze hersenen zijn namelijk constant bezig met het verwerken van informatie die zij van onze zintuigen doorkrijgen. Voordat presbyopie zich uit, kunnen onze ogen de focus zodanig aanpassen dat het voorwerp waar we naar kijken duidelijk zichtbaar is. Voorwerpen op afstand worden daardoor vaag te zien. Onze hersenen zorgen ervoor dat het voorwerp waar we ons op richten scherp zichtbaar is, of het nou dichtbij of ver weg is.

Wanneer iemand een Monovision behandeling ondergaat zal hij of zij er aan moeten wennen of de verschillende afstanden scherp te zien. In de meeste gevallen duurt die aanpassing twee tot vier weken. Net als bij andere visuele behandeling komt het weleens voor dat iemand niet goed op de behandeling reageert. De arts zal degene die overweegt om een operatie te ondergaan om deze brekingsafwijking te laten verhelpen, twee weken lang een monovisiebril of lenzen laten dragen om uit te proberen of deze methode zal bevallen.

Wat als ik ontevreden ben?

In de meeste gevallen zijn mensen erg tevreden over monovisie. Zij kunnen dan zowel op afstand als dichtbij weer scherp zien. De hersenen stemmen het zicht van de ogen dan met elkaar af. Mocht u toch ontevreden zijn over het zicht met monovisie, dan kunnen wij de behandeling met een simpele ingreep herstellen waarbij u een scherp zicht krijgt op verte. Dit kan indien u minimaal zes maanden na de behandeling contact met ons opneemt.

Bent u benieuwd naar monovisie of de mogelijkheden voor uzelf? Maak vrijblijvend een afspraak met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Man met zonnebrilVrouw aan picknicktafel in het bos